1. Ana Sayfa
  2. Nasıl Yapılır?

SSD’nin Faydaları Neler? İşte 5 SSD Avantajı

SSD’nin Faydaları Neler? İşte 5 SSD Avantajı
0

SSD’nin Faydaları Neler? İşte 5 SSD Avantajı

Sabit diskler uzun yıllar boyunca bize hizmet etti ve halen çoğumuzun sisteminde kendine yer buluyor. Maliyetlerin azalmasıyla birlikte yalnızca SSD kullanan, HDD’leri rafa kaldıran kullanıcıların sayısı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Katı hal sürücüleri hayatımıza girdikten sonra birçok şeyi değiştirdi ve bize sayısız fayda sağladı.

Son birkaç yıl içinde yeni bir taşınabilir dizüstü bilgisayar satın aldıysanız, birincil önyükleme sürücüsü olarak büyük ihtimalle bir SSD kullanıyorsunuzdur. Öte yandan yakın zamanda bir masaüstü sistem topladıysanız, mutlaka en az bir adet SSD almış olmalısınız.

Yine de HDD veya SSD arasında seçim yapmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Şimdi kısaca SSD’ler ve HDD’ler arasındaki farklara kısaca değinelim. Özellikle burada SSD’lerin faydalarına daha fazla odaklanacağız.

Geleneksel sabit diskler bir bilgisayarda temel kalıcı depolama birimi olarak kullanılır. Yani RAM’de depolanan verilerin aksine, sistemi kapattığınızda veriler uçup gitmez. HDD’ler bildiğiniz gibi verilerinizi depolayan manyetik kaplamalı metal bir plakaya sahip. Okuma/yazma kafası ise plakalar dönerken verilere erişim için kullanılıyor. Yani tamamen mekanik bir sistemden bahsediyoruz.

ssdnin faydalari neler iste 5 ssd avantaji 0
HDD ve SSD’nin iç yapısı

Bir SSD, sabit sürücü ile aynı temel işlevi yerine getirir, ancak tüm bilgiler güç akışı olmadığında bile verileri koruyan birbirine bağlı flash bellek yongalarında depolanır. Bu flash yongalar (genellikle “NAND” olarak adlandırılır) USB flash sürücülerinde kullanılan türden farklı bir türdür ve genellikle daha hızlı ve daha güvenilirdir. Sonuç olarak SSD’ler, aynı kapasitedeki USB flash sürücülerden daha pahalıdır.

SSD’ler genellikle HDD’lerden çok daha küçüktür ve bu nedenle sistem inşa ederken çok fazla esneklik sağlar. Geleneksel 2.5 inç veya 3.5 inç sabit sürücü yuvalarında (SATA) bunları kullanabiliyoruz. Öte yandan “M.2” olarak bilinen sürücüleri anakart üzerindeki bir PCI Express genişletme yuvasına takmak mümkün. Bu sayede kablo karmaşası da azalmış oluyor.

SSD’lerin Avantajları

Şimdi hızlıca SSD’lerin sunduğu avantajlardan bahsedelim.

Dayanıklılık

Geleneksel sabit sürücülerde bahsettiğimiz gibi hareketli parçalar yer alıyor. Sabit disk arızalarına genelde bunlar neden olur ve bir diğer önemli faktör olan ısı oluşumuna yol açarlar. SSD’lerde hareketli parçalar bulunmadığından, geleneksel sabit sürücülerden daha güvenilir ve darbeye karşı daha dayanıklıdırlar. Çoğu sabit sürücü sistem kapalıyken okuma/yazma kafalarını beklemeye alır, ancak çalışırken bunlar sürücü plakasının üzerinden birkaç nanometre üzerinde hareket eder.

Sonuç olarak katı hal sürücüleri küçük, hasara açık parçalarına sahip olmadıkları için düşmelere, kazalara, aşınma ve yıpranmaya karşı daha dayanıklı olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Dizüstü bilgisayarınızı düşürürseniz ve SSD takılıysa, ekranınız muhtemelen SSD’den önce kırılır. Eğer genel anlamda taşıma konusunda dikkatli değilseniz mutlaka bir SSD tercih etmelisiniz.

Çok Daha Hızlı

SSD’lerin parladığı yer tam olarak burası. SSD donanımlı bir bilgisayar, bir dakikadan çok daha kısa sürede, genellikle sadece saniyeler içinde açılır. HDD’ler ile bu süreler kat be kat daha yüksektir. Öte yandan sabit sürücünüz sistemi kullandığınız her senaryoda yine SSD’den daha yavaş olmaya devam edecek.

SSD’li bir PC veya Mac daha hızlı açılır, uygulamaları daha hızlı başlatır, çalıştırır ve daha hızlı dosya aktarımı yapabilir. Bilgisayarınızı ister eğlence, ister okul veya iş için kullanıyor olun, her türlü durumda SSD’nin farkını hissedeceksiniz.

ssdnin faydalari neler iste 5 ssd avantaji 1 n16iRl4P
M.2 SSD

Manyetik disklerin önemli bir dezavantajı var. Döner kayıt yüzeyleri nedeniyle, sabit diskler bitişik bloklar halinde düzenlenmiş daha büyük dosyalarla daha iyi şekilde çalışır. Sürücü kafası okumasını tek bir sürekli hareketle başlatabilir ve bitirebilir. Sabit diskler dolmaya başladığında, büyük dosya parçaları disk plakasının etrafına dağılır ve veriler parçalanmaya başlar. Okuma/yazma algoritmaları bu olumsuz etkiyi en aza indirse de, yapısı gereği sabit disklerde dosya okuma daha yavaş bir süreçle ilerliyor. SSD’lerde veriler sürücünün herhangi bir yerinde saklanabilir ve erişimi daha kolaydır. Doğal olarak katı hal sürücüleri çok daha hızlı çalışır.

Taşınabilirlik

SSD’ler sabit sürücülerden daha hafif ve küçük yapıda olduğundan taşımak çok daha kolay. Ayrıca sağlam yapısıyla düşmeye ve çarpmaya daha dayanıklı olduğu için yanınızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Sabit diskler dönen plakalara dayandığından, ürünün küçülebileceği belirli bir sınır var.  Yıllar önce daha küçük 1.8 inç sabit diskler geliştirmek için girişimler vardı, ancak bu sürücüler 320 GB’ta tıkanıp kaldı. Akıllı telefon üreticileri ise birincil depolamaları için yalnızca flash bellek kullanıyor.

ssdnin faydalari neler iste 5 ssd avantaji 2 hTXGqnr1
12 TB kapasiteli bir WD HDD

SSD’lerin böyle bir sınırlaması yok, bu nedenle zaman geçtikçe küçülmeye devam edebilirler. SATA SSD’ler 2.5 inç boyutlarında satışa sunuluyor. Öte yandan M.2 bağlantısını (NVMe ve SATA çeşitleri var) kullanan ürünler SATA bağlantılı SSD’lerin yerini almaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi bu sürücüler 42 mm, 60 mm, 80 mm ve 120 mm gibi uzunluklarda geliyor.

Verimlilik

NAND flash yongalarla çalışan katı hal sürücülerinde çalışan hareketli parçalar yok ve sonuç olarak daha az güce ihtiyaç duyarlar. Bu da sessiz çalışma ve daha iyi pil ömrü demek.

ssdnin faydalari neler iste 5 ssd avantaji 3 fldgjmRO

SSD tarafından tüketilen enerjinin hiçbiri sürtünme veya gürültü olarak boşa harcanmaz ve bu da onları daha verimli hale getirir. Yani masaüstü veya sunucular fark etmeksizin elektrik faturasına olumlu katkıda bulunmakta. Bir dizüstü bilgisayarda veya tablette ise daha uzun süre çalışabilirsiniz.

Kolay Kurulum

Bir tornavida ile SSD’leri kolaylıkla monte edebiliyoruz. Ayrıca M.2 form faktöründe gelen ürünleri takmak biraz daha zahmetsiz.

SSD Form Faktörleri

Katı hal sürücüleri üç form faktörü ile tanımlanıyor. Bunlar: sürücünün boyutu, bağlantı arabiriminin türü ve sürücünün bilgisayarda kaplayacağı fiziksel alan.

2.5 inç SATA SSD

Bir SSD için standart form faktörü, çoğu dizüstü veya masaüstü bilgisayarın sürücü bölmesine uyan 2.5 inçtir. Birçok kullanıcı sabit sürücülerini katı hal sürücüleriyle değiştirdiğinden, 2.5 inçlik sürücü tüm HDD’ler ve SSD’ler için bir standart haline geldi. Bağlantı arabirim kablolarını değiştirme ihtiyacını en aza indirerek daha yüksek performanslı bir sürücüye geçişi olabildiğince kolay hale getirmek için tasarlandı.

mSATA SSD

mSATA SSD’ler SATA’ya kıyasla düşük küçük boyutlardadır. mSATA, 2.5 inçlik bir sürücünün sekizde biri büyüklüğünde ve anakart üzerindeki mSATA soketine takılabilir. mSATA sürücüler, ultra ince ve mini cihazlarda veya masaüstü bilgisayarlarda ikincil sürücü olarak kullanılmakta.

ssdnin faydalari neler iste 5 ssd avantaji 4 DL1byref
SSD türlerinin boyut karşılaştırması

M.2 SSD

SSD’ler için en küçük form faktörüdür. M.2 arayüzü aracılığıyla anakarta takılırken bazı adaptörler sayesinde PCIe yuvalarında kullanmak da mümkün. M.2 SSD’leri tüm alanlarda görebilirsiniz, ancak küçük yapıdaki tabletler ve dizüstü bilgisayarlar için biçilmiş kaftan.

Özet

Sonuç olarak SSD’lerin sayısız avantajı var. Katı hal sürücüleri oyunlar, uygulamalar ve filmler için daha hızlı yükleme süreleri sağlıyor. Bununla birlikte iş amaçlı kullanıldığında mesai sürelerini bir hayli kısaltabilir, işlerinizi kolaylaştırabilir.

Aslında tek bir eksi yanı var: fiyatlar. SSD fiyatları her geçen gün ucuzlamaya devam etse de fiyat/kapasite oranı açısından halen HDD’lerin gerisinde. Ancak ne olursa olsun şu anda her bilgisayarda en az bir SSD bulunmalı diyerek sözlerimizi noktalayalım.

kaynak : Technopat.net

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Bu Yazıyı Yorumla